Vestea dimineții pentru românii născuți înainte de 1960, mulți și-au dorit asta: vine de la Guvern, este oficial
Un număr foarte mare de români nu se mai descurcă cu banii. Într-o situație particular dificilă se află pensionarii, cei născuți înainte de 1960. În acest context, autoritățile de la București au venit cu un anunț important pentru ei.
Foarte mulți pensionari caută să se angajeze sau să rămână în activitate după vârsta pensionării pentru a-și asigura un trai cât de cât decent. Din păcate, în ultima perioadă, au existat mai multe speculații pe marginea faptului că ar putea să piardă dreptul la pensie în perioada respectivă sau, mai grav, să fie forțați să-și încheie contractul de muncă. Cu lămuriri pe marginea subiectului a venit ministrul Muncii, Marius Budăi.
Ce opțiuni au românii născuții înainte de 1960
Deși în condiții normale, într-o țară civilizată, oamenii ajunși la vârsta pensionării ar trebui să se orienteze către vacanțe și concedii peste hotare, în România, te vei ”bucura” să afli că, fără niciun dubiu, au dreptul să lucreze în continuare. De asemenea, va rămâne în vigoare și posibilitatea cumulului pensiei cu salariul pentru cei care au îndeplinit vârsta standard de pensionare.
La momentul de față, vârsta standard de pensionare pentru bărbații români este de 65 de ani, în cazul femeilor, vorbim de 63 de ani. Cei care au atins acele praguri de vârstă și, implicit, s-au născut înainte de 1960, vor avea dreptul să activeze în continuare în câmpul muncii. ”Nu voi fi de acord cu interzicerea dreptului de a munci după vârsta standard de pensionare. Știți, s-a mai vehiculat acest lucru (…) dacă vorbim de vârsta standard de pensionare este imposibil să se întâmple așa ceva cât sunt eu ministru”, le-a răspuns ministrul Marius Budăi jurnaliștilor curioși de acest subiect.
„Nu trebuie să reducem și să tăiem dreptul la muncă la cineva care a ajuns la vârsta standard de pensionare pentru că s-ar putea să se întâmple fenomenul următor – oricare dintre noi dacă lucrăm în sistemul privat până la 65 de ani, de ce să mi se interzică după aceea să lucrez pe orice poziție sau să-mi iau jumătate de normă?
Nu trebuie să interzicem munca nimănui și dacă vorbim de vârsta standard de pensionare, după vârsta standard de pensionare, când se presupune că ai contribuit într-un sistem până la vârsta standard de pensionare, ai îndeplinit condițiile minime, nu trebuie să ți se reducă sau să ți se restricționeze dreptul la muncă. Vorbeam de vârsta standard de pensionare – 65 de ani bărbații, 63 de ani femeile”, a mai spus ministrul Muncii, Marius Budăi, într-o intervenție de la Parlament.